Birleşik Krallık’taki East Anglia Üniversitesi’ndeki araştırmacılara nazaran, 2040’larda, iklim değişikliği sebebiyle ısınan okyanusların bir sonucu olarak, et yiyen bakteriler tam iki katına çıkabilir.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin bakterinin her zamankinden daha kuzeydeki sularda hayatta kalmasına müsaade verirken, yükselen deniz düzeylerinin organizmayı daha iç kısımlara itebileceğini söylüyorlar.
Toksik bakteriler, kıyı boyunca ılık, tuzlu ve sığ suda gelişir ve sıcaklıktaki en küçük değişimlere reaksiyon verir.
İnsanlarda enfeksiyonlar azdır lakin yaz aylarında tepe yapar. Beşerler, deniz suyuyla temas eden açık kesikler yahut öteki cilt lezyonları yoluyla enfeksiyonlara yakalanır.
Et yiyen bakteri nasıl bulaşır?
Enfeksiyonlar insanlarda süratle yayılır ve insan etine önemli formda ziyan verebilir. Diğer bir kişi tarafından bulaşmaz. Semptomlar, çoklukla mide krampları, mide bulantısı, kusma, ateş, ishal, titreme, cilt lezyonları ve kan basıncında ölümcül bir düşüş içerir.
Enfeksiyona yakalanan yaklaşık beş bireyden biri, bazen hastalandıktan sonraki bir yahut iki gün içinde ölüyor. Öbürleri ise ağır bakımla yahut uzuvların amputasyonuyla hayatlarına devam ediyor.
Enfeksiyona kimler yakalanır?
Herkes enfeksiyona yakalanabilir lakin bağışıklık sistemi zayıflamış şahıslar için durum çok daha makus olabilir.
Scientific Reports mecmuasında yayınlanan çalışma, 1988 ile 2018 ortasındaki et yiyen bakteri enfeksiyonlarını izlemek için CDC datalarını kullandı.
CDC’ye nazaran, et yiyen bakteri yılda 80.000 hastalığa neden oluyor. Bilim insanları, Doğu ABD’de 1988 ile 2018 ortasında yara enfeksiyonlarının sekiz kat artarak yılda 10’dan 80 hadiseye çıktığını ve bakterilerin yılda 48 km kuzeye yanlışsız kaydığını buldular.
Araştırmacılar ayrıyeten, bakterinin ekonomik yükünün yılda 28 milyon dolardan fazla bir kıymete tekabül ettiğini belirttiler.